Baron Louis de Cartier is op 91-jarige leeftijd overleden

De Belgische baron Louis de Cartier de Marchienne, vervolgd in beroep in de zaak-Eternit, is in de nacht van maandag op dinsdag op 91-jarige leeftijd overleden. Dat is meegedeeld door het Italiaanse persbureau Ansa. In de Kempense regio is de Cartier vooral bekend als één van de leidinggevende figuren achter Brepols en Eternit.

Baron Louis de Cartier, later Louis de Cartier de Marchienne, werd op 26 september 1921 in Turnhout geboren. In de binkenstad was Louis de Cartier ook actief in het bestuur van uitgeverij Brepols en van het subsidiaire bedrijf Carta Mundi, waar de familie de Cartier aandeelhouder in was. In het eerste decennium van de 21e eeuw kenden deze ondernemingen heel wat problemen, en gingen onderdelen ervan failliet.

Door zijn huwelijk met Viviane Emsens werd de Cartier actief in de multinational Eternit, waar de familie Emsens de referentieaandeelhouder was. Van 1966 tot 1978 was hij afgevaardigd bestuurder en van 1978 tot 1986 was hij voorzitter van Eternit. Het bedrijf kwam later in opspraak tijdens de volle asbestdiscussie. In 2012 kreeg de Kempense zakenman samen met de Zwitser Stephan Schmidheiny zestien jaar cel in het kader van het asbestproces rond het bedrijf Eternit voor de rechtbank in Turijn. In beroep werd 20 jaar geëist. Er is nog geen uitspraak, het proces vervolgt niettegenstaande de dood van de baron. Ook in België zijn verschillende processen gevoerd tegen verantwoordelijken van de groep Eternit.

Onlangs werd zijn zoon, Jean-Louis de Cartier, benoemd tot nieuwe voorzitter van speelkaartenproducent Cartamundi.