Hoe maak je bouwen goedkoper en duurzamer? Op die vraag biedt start-up Bao Living een antwoord. Vanmorgen stelden oprichters Benjamin Eysermans (Mol) en Axel van der Donk (Gent) bij vanhout.pro in Turnhout hun Slimme Aanpasbare Module (SAM) voor. Dat is een unit waarin alle nutsvoorzieningen zitten gebundeld en die midden in een appartement wordt geplaatst. “Hiermee wordt de kostprijs met 30% gedrukt”, zeggen de twee.

Benjamin en Axel leerden mekaar kennen op de Antwerp Management School. Aanvankelijk was het idee om kant-en-klare duurzame woningen te bouwen in een fabrieksomgeving. “Maar dit bleek al te bestaan en dus zijn we verder gaan nadenken”, vertelt Benjamin Eysermans, de zoon van Marc Eysermans (projectontwikkeling Netebeemden in Mol).

Alles in 1
Samen met Pieter Lesage van productontwikkelingskantoor Studio Dott uit Antwerpen ontwikkelden het duo zijn slimme module waarin verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica zijn vervat, zowel de toestellen, de leidingen en de draden. In het concept zitten toilet, badkamer, tv-toestel, verwarming en keuken allemaal in 1 unit, aangevuld met kasten. “Het bijzondere is dat de leidingen in de plinten liggen en dit systeem lieten we patenteren”, legt Axel van der Donk uit. “Het biedt als voordeel dat ze later makkelijk kunnen worden gerecycleerd wanneer de woning einde levensduur is.”

De unit is makkelijk aanpasbaar afhankelijk van de beschikbare ruimte maar is in eerste instantie bedoeld voor kleinere appartementen. Daarmee spelen de 2 in op de tendens naar kleiner wonen.

Voorbeeldappartement
Bao Living haalde begin dit jaar 300.000 euro kapitaal op, onder meer van vanhout.pro (Groep Van Roey). Bij het bouwbedrijf aan de Everdongenlaan in Turnhout bouwden ze in een vrijgekomen hal ook een voorbeeldappartement met een SAM, die vanavond officieel wordt geopend.

“We hebben nu 5 realisaties in de pijplijn zitten”, zegt Benjamin Eysermans. “Het eerste moet voor het einde van het jaar zijn gerealiseerd. Verder willen we snel internationaal gaan met in eerste instantie de Nederlandse markt. We zien veel mogelijkheden in de sector van de studentenkamers, assistentiewoningen en de ombouw van kantoren naar appartementen.”