Grafisch bedrijf Xod uit Balen heeft sinds kort de digitale 3D frees- en snijmachine Zünd G3 in huis. De nieuwe machine van Zwitserse makelij biedt de mogelijkheid om papier, vinyl en plaatmateriaal volgens vorm uit te snijden. Volgens het bedrijf zijn ze een van de weinige in het land die over deze knowhow beschikken. “Omdat het over een digitaal aangestuurde machine gaat”, kan de productie al vanaf enkele stuks zonder de dure instelkost van een analoog toestel”, zegt zaakvoerder Erik Borgmans.

De machine wordt gebruikt voor het uitfrezen van veiligheidsmannen in plaatmateriaal, voor werfborden met afgeronde hoeken, vinyl- en papierstickers in allerlei vormen, bedrukte doosjes in golfkarton, enz.

Nieuwe klanten
Volgens Erik Borgmans vormt de investering een illustratie van de unieke manier van denken binnen het bedrijf. “Wanneer een klant belt met de vraag of we iets kunnen leveren, gaan we altijd uit van een ‘ja’. We bekijken onze verschillende productietechnieken en doen een passend voorstel dat voldoet aan de eisen van de klant.” Xod breidt zijn klantenbestand jaarlijks uit met tientallen klanten en behoudt zijn grote klantenbestand met zowel kmo’s als multinationals.

De investering in de digitale snijmachine levert ook een bijkomende arbeidskracht op. Dat brengt het aantal op 12 werknemers.