Jef Druyts, één van de weinige beroepsmolenaars in Vlaanderen, heeft de Haenvense Molen in Meerhout-Zittaart gekocht. 6 jaar lang is hij al eigenaar van de Straalmolen in Balen, waar hij naast zelfgemalen bloem andere bloemmengsels, veevoeders en meststoffen verkoopt. “Of een molenaar anno 2017 nog de kost kan verdienen? Ik hoop soms dat het eens wat rustiger wordt”, lacht hij.

Jef Druyts is al 36 jaar molenaar. “6 jaar geleden konden we de Straalmolen in Balen – een watermolen – kopen, waar we nu alle soorten graan malen”, vertelt hij. “Het bijhorende woonhuis renoveerden we. Intussen ben ik 61 jaar en moet ik denken aan mijn opvolging. Dat zou wel eens mijn 21-jarige zoon Toon kunnen zijn, die interesse heeft en momenteel de opleiding KMO-management in Antwerpen volgt. Moest hij de zaak willen overnemen, dan zal hij er ook willen wonen.”

Verhuizen
In die zin deed zich nu de kans voor om van 2 erfgenamen de Haenvense Molen in Meerhout-Zittaart, een windmolen, te kopen, inclusief de bijhorende woning,. “Ik heb destijds als vrijwilliger nog meegewerkt aan de restauratie van de molen en was actief in de vzw die hem uitbaatte”, aldus Jef Druyts. “De aankoop konden we vrij snel afronden. De bedoeling is dat we op termijn hier naartoe verhuizen maar daarvoor moet het molenhuis worden gerenoveerd.”

Het is niet de bedoeling om ook deze molen commercieel te exploiteren, maar wel zullen bezoekers hem in principe elke laatste zondag van de maand kunnen zien draaien, tenminste als er voldoende wind is. De eerste keer op zondag 27 augustus ter gelegenheid van de Provinciale Molendag, een organisatie van de vzw Levende Molens. Die organiseert ook een 2-jarige opleiding molenaar.