Balens Trefpunt kent drukste dagen van het jaar

Foto: Bert De Deken

Foto: Bert De Deken

Balens Trefpunt in Balen kent deze weken de drukste periode van het jaar. De 900 m² grote toonzaal is gevuld met alle mogelijke kerstdecoratie, van slinger tot kerstbal, van verlichting tot zingende eland. “We bouwen op vier weken tijd de winkel om tot kerstmarkt. Alle artikelen worden met de hand geprijsd en wij decoreren zelf alle kerstbomen, tafels en taferelen. We maken ook zelf kerstdecoratiestukken met lantaarns, huisjes, kerstballen, lichtjes en alle andere mogelijke decoratiespullen. Onze klanten vinden hier inspiratie en alle mogelijke materiaal”, zegt Viviane Laenen, verantwoordelijke kerstartikelen. “In december kennen wij onze drukste weken en dan worden we vooral in het weekend en ‘s zondags als het ware overrompeld. We moeten klanten soms vragen om even buiten te wachten omdat er geen plek meer is in de winkel.”

Jacky Cariaux, zaakvoerder, schetst de historiek van de zaak. “Balens Trefpunt bestaat sinds 1987. Van februari tot september verkopen we tuinmeubilair. In oktober beginnen we de zaak om te bouwen naar een kerstmarkt van 900 m². Van Allerheiligen tot eind januari verkopen we kerstdecoratie.”

“We begonnen met twee mensen en werken nu met zes. Oorspronkelijk verkochten we alleen tuinmeubelen. Een van mijn leveranciers raadde me aan om contact op te nemen met een aankoopgroep om zo betere marges te verkrijgen. We sloten aan bij een groep van acht en dat was een heuse openbaring. Een jaar later, in september 1988, vulden we ons assortiment aan met kerstdecoratie om de winterperiode te overbruggen. Ondertussen is de oude aankoopgroep opgeheven, maar werk ik nog wel samen met een collega-ondernemer uit Gullegem die meerdere winkels heeft.”

Balens trefpunt realiseert een jaaromzet van ongeveer anderhalf miljoen euro. “De kerstartikelen maken daar 15 procent van uit. Het is wel een arbeidsintensief proces want alle artikels worden handmatig geprijsd, moeten uitgestald worden en alle kerstbomen en taferelen worden door onze mensen onder leiding van Viviane opgezet en gedecoreerd.” Balens Trefpunt verkoopt vooral aan particulieren maar ook aan gemeentebesturen, ocmw’s en bedrijven.