Balens renovatiespecialist bouwt mooiste aquarium van Europa

Aquarium Dillen okDinsdagochtend werd in de zoo van Antwerpen een spectaculair goedje geleverd. Geen gevaarlijk dier, maar het aquariumglas dat de aandachttrekker wordt in het nieuwe aquarium.

Het glas, gemaakt uit acryl van 13 cm dik, is 4 meter breed, 8 meter lang, bovendien gebogen, en kwam met speciaal vervoer uit Amerika. „In de wereld zijn er misschien twee-drie fabrikanten die dergelijke glaspartijen kunnen aanleveren. Onze opdrachtgever, de KMDA (Koninklijke Maatschappij voor Dierkunde van Antwerpen), koos voor een leverancier uit Amerika. De glaspartij werd op twee juli verscheept vanuit Amerika en arriveerde op 10 juli in de haven van Antwerpen. Daar bleef het tot na het bouwverlof en tot alle betrokken partijen terug op post waren. Maandagnacht vertrok het aquariumglas in de haven om drie kwartier later op haar bestemming aan te komen,” aldus Ive Vranckx van Dillen Bouwbedrijf, de pilootaannemer van de bouwwerken aan het aquariumgebouw.

Of deze spectaculaire levering een huzarenstukje was? „Niet echt, eigenlijk gaat het gewoon over beton- en afbraakwerken. Wat de opdracht zo bijzonder maakt, is de moeilijkheid van het gebouw. Het is beschermd en we kunnen niet zomaar overal breken. Daarom werd een opening van twee meter op vijf meter gemaakt aan de achterzijde van de zoo, langs de Ploegstraat. Hierdoor moeten alle materialen aangeleverd worden, ook het aquariumglas. Veel ruimte was er niet over, hoogstens een paar centimeter van boven en van onder,” lacht Ive Vranckx.

Bouwbedrijf Dillen uit Balen staat in voor de coördinatie en uitvoering van alle technische en bouwkundige werken en voor de HVAC- en elektriciteitswerken. Het 100 jaar oude aquarium was toe aan vernieuwing. Het oude aquarium werd helemaal uitgebroken tot en met de kelder. Er werd een volledig nieuwe betonnen constructie opgetrokken die gevuld zal worden met meer dan 300 kuub zeewater. In een eerste fase, die door een collega van Dillen Bouwteam werd gerealiseerd, werden de bezoekershall en de kleinere aquaria vernieuwd.

„Het aquariumglas wordt nu perfect gepositioneerd. Dan kan aan de afwerking met 30 ton maanstenen begonnen worden. Als de decoratie van het aquarium afgewerkt is, wordt de betonnen aquariumbak gegoten en wordt het geheel technisch gesloten, waarna het gevuld wordt met zeewater. Einde van het jaar worden de vissen en de koralen erin geplaatst. Het nieuwe aquarium zal tegen Pasen volgend jaar open zijn voor het grote publiek.”