Studenten Energietechnologie van Thomas More in Geel komen met verrassende resultaten na een veldonderzoek bij 18 bakkers en beenhouwers in de Kempen. Die kunnen namelijk flink besparen op hun energiefactuur. Een koeltoog ’s nachts goed afsluiten bijvoorbeeld levert 79% minder energieverbruik op.

Bakkers en beenhouwers zijn grootverbruikers op het vlak van energie. Meer concreet gaat het om de koeling en de verlichting. Bij de bakkers gaat gemiddeld 54% van het elektriciteitsverbruik naar koeling en 12% procent naar verlichting. Bij de beenhouwers is dat 63% en 12%. Alle mogelijke toestellen die in een bakkerij gebruikt worden – zoals een kneedmachine – zijn samen goed voor 22% van het totale elektriciteitsverbruik. Bij de slagers is dat maar 12%. De cijfers komen uit de gegevens die de studenten vergaarden.

Goed isoleren
Een goede isolatie van een koel- of vriescel is van het grootste belang. Voor een koelcel gaat het om 8 cm isolatie, voor een vriescel 12 cm. Ouder koelingen halen dat niet. Ook het vervangen van een versleten dichting van een koelcel levert al snel een besparing op van 5%.

Het vervangen van oude TL-lampen door ledverlichting met behoud van de armatuur heeft een terugverdientijd van 3 jaar. De vervanging van een oude vaatwasser door een energiezuinig model met warmteterugwinning levert 38% besparing op.

6 studententeams voerden het onderzoek uit, dat kadert in de actie Kempen 2020. Ze brachten het energieverbruik van elke zaak in kaart en formuleerden aanbevelingen. Het project krijgt een vervolg in 2018.