Bakkerij Van Thillo gebruikt enkel nog duurzaam geteelde cacao

van thillo 2Bakkerij Van Thillo, met vestigingen in Hoogstraten, Essen en Kalmthout, serveert enkel nog chocolade afkomstig van het ‘Growing Great Chocolate’ gamma. Dat is het resultaat van een reis die zaakvoerder Eric en dochter Jenthe maakten in het kader van het ‘Growing Great Chocolate’ programma van Belgisch chocolademaker Callebaut. Ze bezochten er ondermeer cacaoboeren aan de Ivoorkust. Zowel pralines, holle figuren, decoratie op gebak, koffiekoeken en broodjes zullen gemaakt worden van duurzaam geteelde cacao. “Om dit project kracht bij te zetten, introduceer ik een nieuw zacht broodje met chocolade druppels”, zegt Van Thillo.

“Cacao is een complex gewas en boeren kiezen daarom vaker voor alternatieve gewassen zoals rubber, die gemakkelijker verbouwd kunnen worden en snel winst opleveren”, weet Van Thillo. “Dit zet de toekomst van cacao onder enorme druk. Om deze reden is Callebaut met het Growing Great Chocolate programma begonnen.” Callebaut koopt vanaf heden duurzaam geteelde cacaobonen direct van cacaoboer coöperatieven aan.

Ze bezochten er ook een school die dankzij het ‘Growing Great Chocolate’ programma tot stand is gekomen. Bakker Eric liet 150 blauwe T-shirts bedrukken met de tekst ‘Smile, if you like chocolate’. Alle kinderen kregen bij hun aankomst een exemplaar. “De lachende gezichten die we zagen vonden we hartverwarmend” vertellen Eric en Jenthe.

Bakkerij Van Thillo bestaat 25 jaar. “Wie in mei en juni vijf zakjes van het nieuwe zachte broodje aankoopt, krijgt er prompt een T-shirt met de tekst ‘Smile, if you like chocolate’, gratis bij. Met de opbrengst wil ik o.a. school- en kookmaterialen aankopen, die we dan kunnen schenken aan het schooltje dat we bezocht hebben.”