Het gemeentebestuur van Baarle-Hertog creëert een bedrijvenzone om de vuurwerkwinkels te centraliseren. Ze moeten dan uit het centrum verdwijnen omdat ze voor te veel overlast zorgen, zeker in de eindejaarsperiode.

Tijdens de laatste weken van het jaar wordt het centrum van de enclavegemeente overrompeld door overwegend Nederlandse kopers van vuurwerk. Die komen naar België omdat in eigen land een strengere reglementering geldt op de verkoop en bezit van vuurwerk.

In Baarle-Hertog zijn momenteel 4 vuurwerkwinkels actief en die situeren zich allemaal in het centrum. Het aan en af rijden van bestel- en andere wagens, massaal foutparkeren, zwerfvuil en wildplassen zijn gevolgen van de massale belangstelling van vuurwerkkopers. En daar wil de gemeente vanaf.

Tegen einde 2019
De ambachtelijke zone komt tussen de Alphenseweg en de Oordeelstraat. Op de nog te ontwikkelen zone zullen de winkels tot maximum 5 ton in een bunker mogen opslaan. Wanneer alles volgens plan verloopt, moet de vuurwerkzone tegen eind 2019 klaar zijn.

De vuurwerkverkopers beloven ook dit jaar al beterschap. Ze plaatsen afvalcontainers, sanitaire voorzieningen en creëren een parkeerterrein.