De producent van jetons B-token uit Retie is verkozen tot Productiebedrijf van het jaar voor de provincie Antwerpen. Het gaat om een wedstrijd van Unizo en DHL. Met de provinciale titel dingt het bedrijf nu mee naar de nationale Belgian Maker Award 2018.

Met de verkiezing willen de organisatoren de Belgische maakindustrie in de kijker zetten. Om te kunnen deelnemen moet het bedrijf op industriële schaal in België produceren en naar minstens 3 landen uitvoeren, vernieuwende technologie gebruiken en duurzaam produceren.

“We moesten een zeer lijvig dossier indienen”, vertelt directeur Nathalie Breugelmans van B-token. “2 weken geleden kregen we dan de provinciale jury op bezoek en gisteravond vond de bekendmaking plaats. Vanmiddag al hebben we ons dossier verdedigd voor de nationale jury, net als de andere provinciale laureaten. Op 13 juni wordt de nationale winnaar bekendgemaakt.”

Verjaardagscadeau
B-token bestaat dit jaar precies 10 jaar. De productie steeg van 48 miljoen jetons in 2016 naar 63 miljoen jetons vorig jaar. Die worden allemaal in de eigen productie-eenheid in Retie vervaardigd. Momenteel exporteert het bedrijf naar 83 landen. “We zijn heel blij met de titel, een mooi cadeau voor ons 10-jarig bestaan. Niet alleen voor mij maar voor heel ons team”, aldus nog Nathalie Breugelmans. Bij B-token werken 15 mensen.

Het bedrijf bracht 3 jaar geleden de eerste braillejeton ter wereld op de markt en ontwikkelde een jeton met augmented reality. “De jongste jaren merken we een sterke interesse voor onze ecologische jeton op basis van aardappelschillen. We zijn blij dat het milieubewustzijn bij onze klanten groeit”, besluit Nathalie Breugelmans.