AZ Herentals verhuist toestel van 6 ton naar definitieve locatie

AZH-Verhuis NMR 1Op 5 juni is aan het AZ Herentals het NMR-toestel verhuisd van de tijdelijke constructie vooraan het ziekenhuis naar de definitieve locatie achteraan het gebouw. Daarmee nadert de vernieuwing van de afdeling radiologie haar einde. Begin juli gaat de gerenoveerde afdeling open.

De verplaatsing van een toestel van ‘maar’ 6 ton lijkt niet zo speciaal. Maar als het om een hoogtechnologisch toestel gaat zoals een NMR-toestel (nucleaire magnetische resonantie of ook MRI genoemd) dat helium bevat, dan is dat wel het geval. Met een grote kraan is op donderdag 5 juni het NMR-toestel via een opening in het dak uit zijn tijdelijke constructie getild, in een vrachtwagen gelegd en nadien op de definitieve locatie binnen de nieuwe afdeling radiologie omhoog gehesen. Na deze verplaatsing heeft de firma nog minstens 3 weken nodig om het magnetische veld rond het toestel af te stellen en te kalibreren. Begin juli zal het NMR-toestel op de nieuwe locatie beschikbaar zijn.

Om patiënten die een NMR-onderzoek nodig hebben te kunnen blijven helpen en wachttijden voor een dergelijk onderzoek beperkt te houden, is er vooraan het AZ Herentals een mobiele NMR (op een vrachtwagen) geplaatst. Deze tijdelijke situatie blijft behouden tot begin juli.

De verplaatsing van het NMR-toestel kadert in de vernieuwing van de afdeling radiologie. Begin juli zal deze afdeling een volledig nieuwe infrastructuur hebben met de nieuwste hoogtechnologische toestellen (o.a. 4 nieuwe RX-zalen en 1 nieuw CT-toestel). In totaal gaat het om een investering van meer dan 4 miljoen euro (waarvan 2 miljoen euro aan nieuwe apparatuur. Het NMR-toestel is sinds begin 2010 in gebruik in het AZ Herentals en wordt samen met het AZ Turnhout uitgebaat.