AZ Herentals investeert 1 miljoen in nieuw diagnosetoestel

AZ HerentalsHet AZ Herentals heeft een hypermodern SPECT-CT-toestel geïnstalleerd. Dat verbetert de diagnosestelling in de nucleaire geneeskunde omdat het onderzoekstechnieken uit de nucleaire geneeskunde en de radiologie combineert. Vooral patiënten met orthopedische en oncologische aandoeningen zijn hiermee erg gebaat. Bovendien moeten zij dan maar één onderzoek ondergaan in plaats van twee nu. De investering voor de aankoop en de vernieuwing van de afdeling bedraagt 1 miljoen euro.

Na de afdeling radiologie vorig jaar is nu ook de dienst nucleaire geneeskunde vernieuwd. Diensthoofd dr. Eveline Krznaric: “We zijn verhuisd naar dezelfde gang als de dienst radiologie, in een volledig vernieuwde ruimte. Dat maakt dat we vlak bij de radiologen zitten en dus ook snel met onze collega’s kunnen overleggen. En dat is vooral met de ingebruikname van de SPECT-CT een groot voordeel.”

Toestel ontbrak nog
Het AZ Herentals kocht onlangs het modernste type SPECT-CT aan, een toestel dat tot nu toe nog ontbrak in het aanbod van nucleaire geneeskunde. “Dit is een hybride toestel dat een nucleair onderzoek en een CT-scan combineert. Bij het eerste kunnen we zien hoe een licht radioactieve stof zich door het lichaam en de organen beweegt en waar het ziekteproces zich bevindt. Bij het tweede brengen we de anatomische locatie in kaart. Een combinatie van beide zorgt voor een nog betere diagnosestelling”, aldus nog dr. Krznaric. “Dat biedt vooral voor patiënten met orthopedische en oncologische aandoeningen een enorme meerwaarde.” Om over voldoende expertise in dit toestel te beschikken, kan de dienst een beroep doen op een consulent SPECT-CT van het UZA.