Automatisch schommelbed in de bloemen

Mikail Altmiskara (links) en Remco Pleysir.

Mikail Altmiskara (links) en Remco Pleysir.

Bij de uitreiking van de Cera Awards vielen ook 2 studenten van Thomas More in Geel in de prijzen. Ze ontwierpen een automatisch schommelbed dat dementerende beter moet laten inslapen. “Het zou wel mooi zijn als we hier ooit een bedrijfje rond konden bouwen”, zeggen ontwerpers Mikail Altmiskara (Olen) en Remco Pleysir (Turnhout).

De 2 studenten Elektromechanica hebben intussen hun prototype zo goed als klaar. “We kregen een ziekenhuisbed gesponsord door Schell Industries, de grootste producent van zorgbedden in de Benelux”, vertellen de twee. “Dat is intussen volledig programmeerbaar om het te laten schommelen. Er kunnen cyclussen en ook een bepaalde frequentie worden ingesteld. De volgende stap is dat we het effectief gaan uittesten bij dementerenden.”

Komt voort uit vraag
Mensen met dementie zijn vaak onrustig in hun slaap en geraken moeilijk in een vaste en diepe slaap. Sommige mensen met dementie vertonen roepgedrag. Een baby die weent, wordt al wiegend gesust. Een oudere persoon die onverstaanbaar roept, wordt soms gesedeerd. Dit druist in tegen ethische zorgverlening en dat was de motivatie voor de vraag om een automatisch schommelbed te ontwikkelen. Het idee voor het automatisch schommelbed kwam van deSpiegeling, een zorgethisch lab dat zijn thuisbasis heeft in AZ Turnhout.

“We moeten nu afwachten of het bed ook effectief zijn werk doet bij dementerenden, maar we verwachten van wel”, vertelt Remco Pleysir. “Daarna willen we daar iets commercieel mee gaan doen. Wat staat nog niet helemaal vast”, zeggen de intussen laatstejaarsstudenten. “Een eigen bedrijfje zou wel tof zijn.”