Aurubis verhoogde productie in Olen

koperDe kopergroep Aurubis heeft de productie aan koper uit het Zwitserse Yverdon-les-Bains overgebracht naar Olen. Daardoor kon de Kempense fabriek haar positie binnen het internationale concern versterken.

Aurubis is de internationale groep die gevormd werd rond de vroegere Duitse Norddeutsche Affinerie. Norddeutsche Affinerie nam in 2008 het Belgische Cumerio over, de verzelfstandigde koperdivisie van Union Minière (nu Umicore). Cumerio runde oa. een fabriek in Olen die sindsdien volledig geïntegreerd is in de activiteiten van Aurubis.

De kopergroep doet het ondertussen uitstekend. In het boekjaar 2011/2012 is pakweg 1 miljoen ton aan koperkathodes verwerkt. Daarbij werd een bedrijfsresultaat voor belastingen van 296 miljoen euro verdiend. Het rendement op het geïnvesteerd kapitaal (ROCE) steeg daardoor tot 20%. “Dit was flink wat meer dan de doelstelling van 15%”, zegt Peter Willbrandt, de voorzitter van de raad van bestuur.

De kopermarkt evolueerde de laatste maanden uitstekend. Ondanks de daling van de vraag. Dit komt omdat het aanbod aan koper niet volstond. Het deficit aan geraffineerd koper bleef dus hoog. Willbrandt gaat ervan uit dat die goede conjunctuur ook tijdens het lopende boekjaar zal aanhouden.

Olen draait ondertussen flink mee in de groep. De fabriek stelt vandaag zo’n 470 mensen tewerk. Directeur Jo Rogiers mocht tijdens de afgelopen maanden effectief de productiecapaciteit aan platte bars en profielen verhogen met pakweg 15.000 ton. Die werd weggehaald uit Zwitserland. Daardoor werd de eigen productiecapaciteit verhoogd tot 25.000 ton. Olen kon in dit opzicht ook 20 extra personeelsleden aannemen. Olen heeft nu 250.000 ton aan productiecapaciteit voor draad en kabel en verwerkt tot 350.000 ton kathoden.