Aurubis en Umicore krijgen hoogste windmolens op industriële site

windmolens olenVanmorgen is het windmolenproject op de sites van Aurubis en Umicore in Olen voorgesteld. Beide bedrijven krijgen elk 2 windmolens met een tiphoogte van 200m. Daarmee worden het de hoogste windturbines op een industriële site in België.

Wind4Flanders, een consortium van Engie Electrabel en 5 financieringsintercommunales, bouwt 2 windturbines bij Aurubis Belgium en nog eens 2 bij buur Umicore. De voorbereidende werken gingen in februari van start. De eigenlijke bouw start volgende maand zodat vanaf september de wieken kunnen draaien en worden aangesloten op het stroomnet. De investering bedraagt zo’n 20 miljoen euro. De jaarlijkse productie bedraagt 28 miljoen kWh.  Beide bedrijven zullen grotendeels alle energie zelf benutten. De jaarlijks vermeden CO2-uitstoot bedraagt 12.768 ton.

Belang van koper
“De windturbines illustreren het belang van koper voor moderne technologie. De turbines zelf en de bekabeling bevatten immers tientallen tonnen koperdraad. Het windturbineproject is een sprekend voorbeeld van een toepassing van koper in het hedendaagse leven”, aldus Jo Rogiers, managing director van Aurubis Belgium.

Nog op de site bij Aurubis wordt momenteel een nieuw kantoorgebouw opgetrokken langs de Watertorenstraat. In februari werd hiervoor het startschot gegeven en de werken zijn al flink opgeschoten. “We willen het gebouw in april 2017 in gebruik nemen. Aurubis Belgium is een stabiele werkgever met een uitstekende reputatie in de regio. met dit hoofdgebouw versterken we de aantrekkelijkheid van ons bedrijf voor medewerkers,” aldus nog Jo Rogiers. De nieuwbouw bestaat uit 4 verdiepingen en zal zo’n 70 medewerkers huisvesten.