Koperfabrikant Aurubis heeft vandaag een investering van ruim 100 miljoen euro in zijn vestiging in Olen bekendgemaakt. Daar wordt een raffinage-installatie gebouwd die koper en edele metalen moet aopeveren. De investering levert 60 directe banen op.

“De investering loopt samen met de bouw van een installatie in Hamburg”, legt fabrieksdirecteur Jo Rogiers uit. “Samen is die goed voor 320 miljoen waarvan dus 1/3de naar Olen komt en de rest naar Hamburg. In Hamburg wordt een grote oven van 70m hoog gebouwd. Daaruit komen enerzijds metaalslakken en anderzijds een koperrijke fractie waarin ook edele metalen zitten. Deze laatst komt naar Olen.” De oven in Hamburg heeft een capaciteit van 270.000 ton. 20 tot 25.000 ton wordt naar de Kempen getransporteerd.

Meer inzetten op edele metalen
Op de site in Olen wordt dus een installatie gebouwd waar die koperrijke fractie via ‘leaching & electrowinning’ verder wordt geraffineerd. Het gewonnen koper zal mee in de bestaande installaties worden verwerkt, de andere metalen zoals goud, zilver, nikkel en tin worden verder verhandeld. “We zitten al in de markt van de edele metalen”, benadrukt Jo Rogiers. “In ons meerjarenplan hebben we de doelstelling ingeschreven om de omzet hierin op enkele jaren te verdubbelen.

Aurubis benadrukt dat de nieuwe fabriek geen enkele impact op het milieu heeft. Aanvankelijk zou ook de verbrandingstoren naar Olen komen, maar die is nu dus toegewezen aan Hamburg. “Dat vinden we niet erg”, legt Jo Rogiers uit. “Dat zou hebben betekend dat we 270.000 ton naar hier hadden moeten aanvoeren.”

Eind 2021 moet de nieuwe fabriek in Olen in gebruik zijn. “De investering bevestigt het vertrouwen van de directie in onze vestiging”, aldus nog de directeur. “Ze wordt een bruggenhoofd waarop we later weer verder kunnen bouwen.”