Het is woensdagmorgen 13 december feest bij Astra Sweets in Turnhout. Bij de snoepfabrikant rolt dan de miljardste UFO van 2017 van de band. Het snoepje is ook bekend als zure hostie of zure ouwel en wordt vanuit Turnhout wereldwijd geëxporteerd.

“Een mooi record waar we heel trots op mogen zijn”, zegt Hendrik Colpaert, commercieel directeur van de Astra Groep. “De groei van dit snoepje komt vooral uit het buitenland. De vraag komt uit landen als Zuid-Korea, Zuid-Afrika, Canada en de VS.”

In 2012 erkende de VLAM de UFO’s als Vlaams streekproduct. Het snoepje ziet eruit als een vliegende schotel, met een buitenzijde van snoeppapier en een vulling van friszuur poeder. De met zuur gevulde wafels bestaan al meer dan 60 jaar en worden nog altijd gemaakt volgens het originele recept. Oorspronkelijk werden ze gebruikt in de farmaceutische sector om het toedienen van medicatie te vergemakkelijken. “Het productieproces is even uniek als geheim en speelt zich af achter gesloten deuren”, aldus nog het bedrijf. Volgend jaar wordt geïnvesteerd in een derde productielijn waardoor de productie met nog eens 30% kan stijgen.

Eigen merken en private label
Astra Sweets is een belangrijke speler binnen de zoetwarensector. Het moederbedrijf is in Turnhout gevestigd en maakt deel uit van een groep bedrijven in de voedingssector. In Nederland is er een productielocatie in Harlingen. De onderneming produceert de merken Frisia, Faam en Sweet Paradise en onder private label. Het assortiment snoep bestaat uit allerlei varianten gums, Pick & Mix, drop, spekken, UFO’s en schuimpjes die wereldwijd worden verkocht.