Vanavond zijn 100 internen van de school Heilig Graf in Turnhout verhuisd naar het voormalige klooster op het schooldomein. De vroegere slaapkamers van de zusters werden verbouwd tot internaatkamers. “Vooral de plaatsing van brandwerende glazen wanden verdiende onze speciale aandacht”, zegt Paul Van Gils van bouwbedrijf ArteZ uit Hoogstraten, dat de bijzondere verbouwingswerkzaamheden uitvoerde.

In 2012 verlieten de zusters van het Heilig Graf na 350 jaar hun klooster in Turnhout. Naar hun wens moest het kloostergebouw op de campus Patersstraat een rol krijgen binnen het thema vorming en opvoeding. De restauratie van het gebouw maakt deel uit van een masterplan waarbij de hele campus wordt vernieuwd. In een eerste fase kwam het internaat aan de beurt.

Ongelooflijk precisiewerk
“We zijn in het voorjaar 2016 gestart en de verbouwing verliep in verschillende percelen”, duidt Paul Van Gils. “In eerste instantie vernieuwden we het sanitair op de verschillende verdiepingen. Nadien volgden compartimenteringswerken en die worden morgen opgeleverd. Het gebouw bestaat uit verschillende vleugels en traphallen en daartussen werden brandwerende glazen wanden geplaatst. Die moesten mee de geometrie van de gotische gewelven volgen en tot op de mm op maat worden gemaakt. Een ongelooflijk precisiewerk. Niet-alledaags, maar dat is nu net onze core business.”

“Het was een uitdaging van formaat om van het prachtige, geklasseerde gebouw een hedendaags internaat te maken met eigentijds comfort en respect voor de bestaande architectuur”, vult internaatbeheerder Patrick Meeusen van het Heilig Graf aan. “Onder meer de vloeren, plafonds en deuren in de gangen bleven behouden. De binnenzijde van de kamers kreeg een moderne inrichting met individuele studiemogelijkheden.” De omvorming van het kloostergebouw tot internaat kostte 2,85 miljoen euro.

Artez meldt nog dat het door de blijvende groei en komende opdrachten dringend op zoek is naar ervaren projectleiders.