De fabrikant van verpakkingsmachines Arodo uit Arendonk heeft een zeer mooi order binnen. De onderneming mag een machine bouwen voor het Amerikaanse moederbedrijf van multinational Kemin, een producent van additieven voor dierenvoeding met een vestiging in Herentals. Het gaat om een nieuwe afvullijn voor zakgoed.

Het optimaliseren van het verpakkingsproces is een continu aandachtspunt bij bedrijven die bulk- en stortgoederen verpakken. Zo ook bij Kemin, dat wereldwijd 2.000 medewerkers in 90 landen telt.

“Onze versgemalen poederproducten gedragen zich uiterst licht en waterachtig bij het afvullen”, vertelt Dany Peeters, plant manager in Herentals. “Dit maakt het verpakkings- en stapelproces moeilijk en er komt veel manueel werk bij kijken.”

Processen optimaliseren
De Kempense dochter leerde via een beurs Arodo kennen en bestelde een semiautomatische palletiser. Daarna volgde een tweede, om in 2012 volop voor automatisering te gaan met een complete vullijn: nieuw producttransport, buffersilo’s en een volautomatische vulmachine. Het moederbedrijf van Kemin in Amerika voelde dat het goed zat in Herentals en wilde het werk van Arodo ook wel eens zien.

“We kregen de kans om de technologie van onze zakkenvulmachines en sluitsystemen te presenteren aan het management”, doet sales manager bij Arodo Jan-Mathijs van Noort het verhaal. “We toonden out of the box oplossingen en de voordelen van ons vacuümsysteem. Na een reeks testen kregen we het volle vertrouwen om ook voor Amerika een volledig nieuwe vullijn voor zakgoed te bouwen, inclusief vacuümtechniek. Door te luisteren naar hun noden en die te integreren in de machines, helpen we Kemin om processen te optimaliseren.”

Familiebedrijf Arodo heeft ruim 100 medewerkers in dienst.