ARO (Malle) maakt doorstart na faillissement

aro malleDe producent van deuren en ander interieurschrijnwerk ARO uit Malle heeft een doorstart gemaakt nadat het bedrijf in faling ging. 48 van de 52 werknemers kunnen aan het werk blijven. Het bedrijf verkeerde al langer in moeilijkheden.

In 2013 vroeg de onderneming een eerste keer bescherming tegen schuldeisers en stond de handelsrechtbank in Antwerpen een WCO-procedure toe. Vorig jaar waren er opnieuw problemen en voerde het bedrijf een sale & lease back-operatie uit, waarbij investeerder Marc Crepel het onroerend goed kocht en het bedrijf daarvoor een vergoeding betaalde. Eind 2015 stapte de onderneming opnieuw naar de rechtbank van koophandel om eens te meer een beroep te doen op de WCO-procedure. Ditmaal stelde de rechtbank gerechtsmandataris Guy Vanhoucke aan met de opdracht op zoek te gaan naar een koper.

Faling
“Ik ben er toen niet in geslaagd om een valabele koper te vinden”, zegt Vanhoucke. “Nadien heeft gedelegeerd bestuurder Eric Gysels nog geprobeerd om een financiële partner te zoeken, maar ook hij heeft niemand bereid gevonden. Uiteindelijk besliste de overheid – namelijk de bedrijfsvoorheffing – om de onderneming te dagvaarden in faillissement.”

Die faling werd op 10 juni jl. uitgesproken. Guy Vanhoucke werd ditmaal aangesteld als curator. “Ik heb beslist om de onderneming verder te zetten onder curatele, wat niet eenvoudig was”, zegt hij. “De medewerkers moesten worden ontslagen en via interim weer in dienst genomen. Die periode heeft twee weken geduurd, waarna er een overname gebeurde door Marc Crepel, die eerder het onroerend goed kocht.” Binnen de nieuwe vennootschap blijft Eric Gysels algemeen directeur. Van de 52 medewerkers konden er 48 in dienst bij de overnemer.