Arendonk heeft eerste bijvriendelijk bedrijventerrein

Jos Maes en Ronny Geenen van Biegilde Sint-Ambrosius. © Eddy Meulemans

Jos Maes en Ronny Geenen van Biegilde Sint-Ambrosius. © Eddy Meulemans

Bedrijvenzone Hoge Mauw in Arendonk mag zich het eerste bijvriendelijke bedrijventerrein van Vlaanderen noemen. De voorbije periode werden de wegbermen ingezaaid en aangeplant met bijvriendelijke bloemen en planten. Voor het initiatief slaan de plaatselijke biegilde, ondernemers en overheid de handen in mekaar.

Twee jaar geleden werd al eens een bedrijventerrein van 10.000 vierkante meter van drukkerij GewaDrupo ingezaaid met een bijvriendelijk bloemenmengsel. Dat is ondertussen bebouwd zodat nu werd gekozen voor de wegbermen. Zoals bekend maken de bijen moeilijke tijden door omdat ze te weinig en te weinig gevarieerd voedsel vinden, hoewel ze levensnoodzakelijk zijn voor de landbouw en de natuur – en dus ook voor de mens – omdat ze zorgen voor een goede bestuiving.

Biodiversiteit en imago
Voor het bebloemingsproject werd 25.000 euro geïnvesteerd, waarvan 80% afkomstig is via subsidies en de rest wordt betaald door de bedrijven. “Omdat ook wij voor biodiversiteit zijn”, zegt Sam Daems, directeur van B&R Bouwgroep, waarvan de hoofdzetel op het industrieterrein is gevestigd. “Daarnaast is het ook goed voor ons imago. Een net en verzorgd bedrijventerrein straalt af op de bedrijven en trekt nieuwe ondernemers en werknemers aan.”

De Arendonkse ondernemers hopen dat hun proefproject straks navolging krijgt in de rest van Vlaanderen.