Architectenbureau Architects in Motion (AIM) uit Turnhout heeft een samenwerking gesloten met een Braziliaans kantoor. Door ideeën en medewerkers uit te wisselen willen de 2 kantoren mekaar inspireren. Voor AIM is dit het eerste gelijkaardige partnership sinds de oprichting in 2004.

Aan de basis van de samenwerking ligt een architectuurtrip van Bart Janssens, vennoot-zaakvoerder van AIM, naar Brazilië, waar hij in contact kwam met zaakvoerder Igor Campos van Estúdio MRGB in de hoofdstad Brasilia. Die is ook architectuurdocent op de plaatselijke universiteit. “Al snel ontstond een bijzondere interesse in de hedendaagse architectuur van Igor en zijn collega’s”, zegt Bart Janssens. “De vormentaal en benadering van de Braziliaanse architectuur van vroeger en nu sluiten nauw aan met ons ideeëngoed.”

Na de eerste kennismaking volgde een tegenbezoek aan AIM en een nieuw bezoek aan Brazilië eind 2017 met een kennismaking met de medewerkers van MGRB, de werkwijze, de visie en de vaardigheden. Daaruit vloeide een geïntegreerde samenwerking voort op het niveau van visie en design

Wekelijks overleg
“De teams in België en Brazilië werken vanaf nu wekelijks in overleg opdrachten uit en we zetten daarvoor alle hedendaagse vormen van communicatie in om tot een dynamisch proces te komen”, zegt medevennoot van AIM Luc Vanhout. “De Brazilianen zitten verderaf, hebben nieuwe ideeën en bekijken de dingen met een zuiderse blik.”

De 2 kantoren gaan stagiair architecten en medewerkers de mogelijkheid bieden om bij mekaar op stage te gaan. “Op die manier kunnen we elkaar nog beter leren kennen en kan dit unieke verhaal inspirerend zijn voor onze toekomstige medewerkers”, aldus nog Bart Janssens.

Estúdio MRGB heeft een 10-tal mensen in dienst. Bij AIM zijn er dat een 35-tal en daarmee behoort het kantoor tot de grotere ons land.