Architects in Motion is rizomatisch georganiseerd

In België zijn momenteel ongeveer 13.000 architecten actief. Overeenkomstig de cijfers van 2012, gepubliceerd in Top Trends 30.000 staat het Turnhouts architectenbureau Architects in Motion op de 18de plaats. In de provincie Antwerpen, met inbegrip van de stad Antwerpen, neemt Architects in Motion een derde plaats in in het architectenlandschap. Het bureau vormt zonder twijfel het grootse samenwerkingsverband voor architecten in onze regio.
 
„De traditionele architect is een generalist: hij weet iets over alles maar nooit alles over iets”, zeggen Luc Vanhout en Bart Janssens. „Maar wanneer architecten de mogelijkheid krijgen zich te specialiseren in iets en vervolgens de krachten bundelen via een samenwerkingsverband, dan worden ze enerzijds specialist in een bepaald onderdeel van de architectuur, en generalist door hun samenwerking anderzijds. Dat is precies wat Architects in Motion wil betrachten. Het beroep van architect is zo divers en vergt zoveel specialisaties, dat je alleen het werk niet meer georganiseerd krijgt. Een hedendaags architectenbureau is daarom niet langer opgebouwd als een hiërarchische boomstructuur  maar eerder volgens een rizomatische structuur of als een ondergrondse wortelstokkenstructuur. Een rizomatische structuur is geen verticale maar een horizontale structuur zonder centrum, zonder hiërarchie. Rizomen groeien ongebreideld, grijpen in elkaar en gaan verbinden aan, waardoor een sterk netwerk ontstaat. En dat is wat Architects in Motions is.” 
 
Architects in Motion heeft twee vennoten, zes senior en junior partners en een 35-tal vaste medewerkers dia nauw samenwerken. Naast de 35 vaste medewerkers doet Architects in Motion nog een beroep op ongeveer 15 voltijdsequivalenten in onderaanneming, waardoor het kantoor dagelijks werk biedt aan zo’n 50 hoog opgeleide medewerkers. Architects in Motion werkt in opdracht van de meest innovatieve bedrijven en organisaties van de Kempen en ver daarbuiten.