Antwerpse bedrijven betaalden sinds lang nooit zo stipt

bedrijvenTijdens het laatste kwartaal van 2015 betaalden 67,8% van de bedrijven in de provincie Antwerpen hun facturen binnen de afgesproken termijn. Dat is het beste resultaat in de voorbije vijf jaar. De cijfers komen uit een studie van het handelsinformatiekantoor Graydon.

Met 59,6% tijdig betaalde facturen was het 3de kwartaal van 2013 een dieptepunt in de afgelopen 5 jaar. Voor het tweede trimester op rij sluit Antwerpen nu af met een sterke stijging van de betalingskwaliteit. Met 71,3% over heel België ligt het Antwerpse cijfer nog wel een stuk onder het nationale gemiddelde. Dat nationale getal voor het 4de kwartaal van 2015 is een nieuw stiptheidsrecord.

Eric Van den Broele, senior manager research and development: “Uit onze nieuwe studie blijkt dat het Belgische bedrijfsleven zijn facturen stipter dan ooit betaalt. Dit is enerzijds het gevolg van het verbeterde economisch klimaat in ons land, maar er zijn nog verschillende andere verklaringen. Uit ons KMO-rapport blijkt dat de Belgische kmo’s vandaag, na enkele moeilijke jaren, een duidelijk verbeterde cash- en liquiditeitspositie hebben. Ook dit verklaart de betere betalingen. Deze leveren bovendien niet enkel voor de crediteur, maar ook voor de debiteur winst op aangezien die via een snelle betaling kortingen kan onderhandelen die een hoog rendement teweegbrengen. Een derde verklaring voor het verbeterde betaalgedrag is dat de crisis gezorgd heeft voor een sterke bewustwording van de problematiek rond cashbeheer. Veel bedrijven zijn daardoor nu beter georganiseerd om betalingen snel en vooral efficiënt binnen te halen.”

Toch blijft het aantal wanbetalingen (meer dan 90 dagen na afspraak) met bijna 9% bijzonder hoog. Bedrijven die hier het slachtoffer van worden, zien hun liquiditeitspositie sterk aangetast. Het probleem moet dus verder ingedijkt worden en verdient alle aandacht.

Uit de studie blijkt tot slot dat het betaalgedrag van de federale overheid er voor het vierde kwartaal op achteruitgaat. We noteren met 67% tijdige betalingen en 8% facturen die meer dan 90 dagen te laat betaald worden de zwakste score sinds 2008.