Amper 15 jaar is Lotte Pauwels uit Geel en ze mag zich al een heuse ondernemer noemen. Ze maakte een boek met gehaakte en gebreide mutsen, bracht dat in eigen beheer uit en organiseert ook zelf de verkoop. “Mutsen verdwijnen uit het straatbeeld en daar wil ik verandering in brengen”, zegt de leerlinge economie-wiskunde.

“Ik haak en brei al een tijdje want dat vind ik heel leuk”, doet ze het verhaal. “Dat bracht me op het idee om wat patroontjes van mutsen te maken en die in een boek te verzamelen. Tijdens de voorbije grote vakantie heb ik mij daar 2 maanden mee beziggehouden. Ik fiets altijd naar school en dan zet ik een muts op. Het is jammer dat zo weinig anderen dat doen. Met het boek wil ik dat veranderen.”

Vlot verlopen
Dat boek is er intussen en kreeg de naam Iene Miene Muts. Het omvat 12 patronen voor mutsen om zelf te haken en te breien en telt 50 pagina’s. “Ik deed alles zelf: vanaf het ontwerp van de patronen, de lay-out van het boek tot en met het maken van een website voor de verkoop. Eigenlijk is dat vrij vlot verlopen. Het zoeken naar een goede drukker vroeg wel wat tijd maar ik dacht dat het een veel moeilijker parcours zou worden. Hier en daar kreeg ik wat hulp van mijn ouders.”

Lotte Pauwels zit in het vierde jaar economie-wiskunde aan het Sint-Dimpnacollege in Geel. Van haar eerste boek liet ze 100 exemplaren drukken. 2 weken geleden begon ze met de verkoop. “Van het succes zal afhangen of er nog een 2de boek komt”, vertelt de jonge onderneemster.