Amival breidt uit met nieuw farmagebouw

AIM AmivalDe vzw Amival in Turnhout (Arbeid voor mindervaliden) heeft het Turnhoutse architectuurbureau Architects in Motion aangesteld als ontwerper voor de nieuwe bedrijfsgebouwen. Die komen naast de bestaande vestiging op de plaats van het containerpark, dat van locatie verandert en dan volgens het Diftar-principe zal werken.

Amival werd in 1964 oprticht en geeft aangepast en betaald werk aan personen met een beperking. In een steeds competitievere markt wil Amival zich specialiseren naar de famaceutische en voedingsindustrie. Hiervoor zullen in het nieuwe gebouw cleanrooms worden voorzien die voldoen aan de strengste normen op het vlak van hygiëne en conditionering.

Veilig naar het werk
“Voor de indeling werd vooral rekening gehouden met de eigenheid van de gebruikers”, zeggen Luc Vanhout en Bart Janssens van AIM. “We schoven een duidelijke scheiding tussen de flow van goederen en personen naar voor, wat de opdrachtgever als waardevol beoordeelde. Ook hielden we rekening met de specifieke ligging van de site, direct naast de spoorweg. Het bestaande voet- en fietspad naast spoorweg kan worden doorgestrokken tot aan het nieuwe gebouw zodat een groot deel van de medewerkers er veilig naartoe kan.”

Licht, lucht en transparantie zijn de sleutelwoorden. De binnen- en buitenruimte lopen visueel in elkaar over. De mogelijkheid om vanuit de hoofdvolumes de omgeving in het zicht te houden bevordert de oriëntatie en verankert het gebouw in zijn omgeving. Door natuurlijk licht te laten binnendringen wordt de werkomgeving op een positieve manier beïnvloed en de energetische voetafdruk verkleind.