Allereerste specumaat in Herentals

Specumaat HerentalsSinds einde vorige maand staat er in Herentals een “Specumaat”. Deze omgebouwde broodautomaat wordt dagelijks gevuld met verse boterspeculaas van Speculaasje Heyns.

“Wij zijn reeds de 5de generatie bakkers.” zegt Monique Heyns. “Onze speculaas is tot ver buiten onze regio gekend. Daarom lukt het niet altijd voor iedereen om tijdens onze openingsuren in Herentals te geraken. Zo is stilaan de idee voor een Specumaat ontstaan, voor zover wij weten een primeur in België.”

Omdat de huidige speculaasvormen niet in de schuifjes van de automaat passen zijn er zelfs nieuwe, ambachtelijke houten vormen gemaakt. De nieuwe zijn iets kleiner geworden, maar wel dikker, zodat het gewicht ongeveer hetzelfde blijft. “De speculaas is dikker en dus nog malser.” zegt bakker Staf Hufkens.

De specumaat is heel eenvoudig in gebruik en geeft ook wisselgeld terug. Hij wordt elke dag gevuld met verse boterspeculaas; drie soorten dikke, zachte speculaas en 3 verschillende hoeveelheden dunne speculaas (250, 400 en 500gr).