De aangekondigde sluiting van Blokker-vestigingen heeft wat de Kempen betreft, alleen gevolgen voor de winkel in Turnhout. Het filiaal aan de Steenweg op Gierle in Turnhout gaat dicht. Dat betekent dat de vestigingen in onder meer Geel, Mol, Westerlo, Herentals en Rijkevorsel open blijven.

De directie van Blokker België kondigde aan dat 69 van de 190 Belgische winkels hun deuren moeten sluiten om het bedrijf weer rendabel te maken. De winkels die het volgens Blokker het minst goed doen, worden daar het slachtoffer van.

“Het voorgestelde herstructureringsplan bedreigt 302 jobs en ik ben er mij heel goed van bewust dat deze aankondiging voor ons allen erg moeilijk is”, aldus Bernd Bosch, CEO van Blokker België. “Wij willen Blokker N.V. de nodige middelen aanreiken om weer rendabel te worden en zo de toekomst van ons bedrijf in België veilig stellen.”

Wanneer de getroffen winkels dicht gaan, is nog niet bekend. De filialen die open blijven, worden gerenoveerd.

Blokker wijt de dalende omzet (-20% de afgelopen 5 jaar) aan de toenemende concurrentie van e-commerce en van goedkope ketens zoals Action. In 2015 bedroeg het operationeel verlies van Blokker 15 miljoen euro. Voor 2016 zou dat oplopen tot 18 miljoen euro.

Blokker NV wil het nodige doen om de sociale impact van haar plannen te beperken. De procedure van de wet-Renault werd opgestart.