Alito in Gierle heeft een bijkomende productielijn voor 2-laags parket in gebruik genomen. Die werd geleverd door een ander Kempens bedrijf, namelijk CSP uit Dessel. “Van de configuratie bij ons zijn er nog maar 2 gebouwd en wij hebben de eerste in België”, zegt directeur Roel Proost van Alito.

Alito is een tewerkstellingsproject dat in 1986 werd opgericht door VKW-Kempen en Vibo De Ring met als doel duurzame tewerkstelling te creëren voor oud-leerlingen uit het BuSO-onderwijs. Er werken 65 mensen, waarvan 45 in de houtafdeling.

Ook bij vloerverwarming
“Vroeger werd vooral massief parket geplaatst. Sinds een aantal jaren is de markt helemaal veranderd naar 2-laags parket. Daarbij wordt een toplaag, bijvoorbeeld in eik, gekleefd op een multiplex. Hierdoor krijg je een stabiel product dat ook bij vloerverwarming kan worden geplaatst”, legt Roel Proost uit.

“Wij hadden al een productielijn voor parket maar deze nieuwe is een enorme verbetering in efficiëntie en kwaliteit. Nu kunnen we ook verschillende lengtes maken en krijgen we een optimaal rendement van de multiplex.”

Alito produceert alleen B2B voor klanten in België, Nederland, Frankrijk maar net zo goed Australië als IJsland. “Onze klanten leveren in principe het hout aan, bijvoorbeeld eik uit Frankrijk, Oekraïne of Duitsland, en wij verwerken dat dan tot parket. Er is een meer dan behoorlijke interesse van onze klanten voor onze nieuwe productielijn. In die mate zelfs dat productie van 2-laags parket weer van China naar hier verschuift. De aanspreekbaarheid, flexibiliteit en kortere levertermijnen geven hierin de doorslag”, aldus nog de directeur.

Dat ze voor de nieuwe productielijn terechtkwamen bij een ander Kempens bedrijf, is geen toeval. “CSP is een specialist in de parketindustrie. Het is aangenaam om zo’n bedrijf in je achtertuin te hebben.”