Al 2700 loopbaancheques aangevraagd

Sinds de lancering van de loopbaancheque begin juli zijn er al 2.700 aanvragen ingediend. Met de loopbaancheque kunnen werknemers en zelfstandigen in Vlaanderen beroep doen op loopbaanbegeleiding. Vooral vrouwen en dertigers maken gebruik van het systeem, zo meldt de VRT-nieuwsredactie.

Bijna twee op de drie aanvragers zijn vrouwen en meer dan 40 procent zijn dertigers, aldus de VRT. Voorts is circa 70 procent van de aanvragers hooggeschoold. De loopbaancheques zijn het populairst in de provincies Antwerpen en Oost-Vlaanderen.

Vlaams minister van Werk Philippe Muyters lanceerde begin juli de loopbaancheque. Werknemers en zelfstandigen kunnen sindsdien bij de VDAB voor 40 euro een loopbaancheque aanschaffen. Daarmee kunnen ze gedurende 4 uur loopbaanbegeleidingsessies volgen bij een van de 68 erkende HR-bedrijven. Deze sessies kosten in werkelijkheid 550 euro. De Vlaamse overheid betaalt het verschil.

Muyter’s bedoeling was om mensen veel harder dan vandaag te laten nadenken over hun loopbaan. De loopbaancheque was afgesproken in het loopbaanakkoord tussen de Vlaamse sociale partners en de Vlaamse regering.