umicore OlenUmicore in Olen en Prayon in Puurs slaan de handen in mekaar voor een project dat vooral het milieu ten goede komt. Vanaf januari 2015 gebruikt Prayon zouten die bij Umicore vrijkomen in het productieproces. Umicore haalt die uit zijn afvalwater, dat hierdoor nog verder onder de wettelijke lozingsnorm terechtkomt.

Zowel Umicore Olen als Prayon waren op zoek naar oplossingen voor verschillende uitdagingen. Umicore wou het zoutgehalte in zijn afvalwater naar beneden brengen dat afkomstig is van verschillende productieprocessen. Prayon zocht naar een alternatieve grondstof voor de productie van ‘sodium fluosilicate’, dat zijn toepassingen vind in onder meer de glasproductie. Door samen te investeren kan Prayon binnenkort de zouten van Umicore gebruiken. Vanaf januari rijden er dagelijks tankwagens tussen Olen en Puurs.

Succesvol resultaat
Bij deze samenwerking winnen beide partijen. Prayon heeft een alternatieve grondstof die goedkoper en milieuvriendelijker is. Umicore dringt de hoeveelheid zout in zijn afvalwater terug. Jan Vliegen, site manager Umicore Olen: “Ik ben heel blij met deze samenwerking omdat hergebruik een hoofdonderdeel vormt van onze filosofie. Dit toont dat er niet alleen vraag is naar onze expertise, maar dat ze ook succesvolle resultaten oplevert.”