Afval Alternatief gaat confrontatie aan met grote marktleiders

afvalZe zijn met z’n vijven: vijf ondernemers die de inzameling en de verwerking van afval anders willen aanpakken. Ze hebben daartoe het bedrijf Afval Alternatief opgericht. “In enkele weken tijd hadden we al 850 klanten”, zegt Jo Smolders trots.

Ook in de Kempen maken Van Gansewinckel en SITA de dienst uit op het vlak van afvalophaling en behandeling. De twee grote bedrijven hebben in enkele jaren tijd een indrukwekkende infrastructuur opgebouwd waardoor ze greep kregen op het hele gebeuren. Een aantal ondernemers zag dit met lede ogen gebeuren. Vooral ook omdat ze dachten dat het anders kon.

Aart Van Oekelen, Nico Verbaeten, Jo Smolders, Willy Van Den Heuvel en Philippe Wijnants hebben al een hele tijd een directe en indirecte link met het afvalgebeuren. Ze hebben in de loop van de jaren de finesses van de business onder de knie gekregen. En omdat ze er alle vijf meer dan van overtuigd zijn dat afval vandaag inderdaad rijkdom kan betekenen hebben ze de koppen bij elkaar gestoken.

Willy Van De Heuvel en Philippe Wijnants hadden van hun kant al eerder het bedrijf Houtvezelland-Bioflam in Dessel opgericht. Het bedrijf verwerkt houtstof tot oa. brandbare pallets. De idee groeide dan ook om de activiteiten van Houtvezelland-Bioflam te koppelen aan die van een afvalophalingsbedrijf. Meteen zag Afval Alternatief het licht.

Waarin Afval Alternatief dan verschilt van een ander afvalophalingsbedrijf? Jo Smolders: “Wij werken met rolcontainers. Dit zijn de containers die de beenhouwer of de bakker al geruime tijd gebruiken. Die gaan makkelijk naar de camion. Dit betekent dus efficiency.” Maar Smolders legt nog veel meer de nadruk op de persoonlijke aanpak van hun bedrijf: “Wij kijken met elke individuele klant hoe hij zijn afval op de meest duurzame en economisch verantwoorde manier kan laten ophalen. Flexibiliteit en snelheid zijn daarbij heel erg belangrijk. Wij tonen hen concreet hoe ze kunnen sorteren, waar ze een maximale besparing kunnen realiseren.”

De centrale ligging van Dessel als exploitatiezetel van de nieuwe onderneming laat ook een logistiek heel efficiënte verwerking toe. Dessel is zowat centraal gelegen in de regio.

“En uiteraard werken wij ook met scherpe tarieven. Dat zullen onze 850 klanten inmiddels al geweten hebben.”

Afval Alternatief heeft ondertussen al zijn eerste vaste personeelslid in dienst genomen.