Aetec uit Gierle, installateur van duurzame energietechnieken, heeft 2 elektrische voertuigen in gebruik genomen. Het gaat om een Tesla en Renault Kangoo Z.E. “Hiermee onderstrepen we onze visie rond hernieuwbare energie”, zegt commercieel manager Bart Laenen.

De Tesla wordt vooral gebruikt door de zaakvoerders Bart Aerts en Leen Borgmans en om langere afstanden af te leggen. De wagen heeft een actieradius tot 450 km. De Renault Kangoo Z.E. kan met 1 laadbeurt 100 km afleggen. “Die gebruik ikzelf”, zegt Bart Laenen. “De actieradius is genoeg voor het woon-werkverkeer en om bezoeken in de buurt af te leggen. Als bedrijf proberen we zoveel mogelijk in de Kempen actief te zijn.”

Alles vervangen
Aetec adviseert en installeert hernieuwbare energietechnieken zoals zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers, laadpalen, enz. en werkt vooral voor particulieren. Het bedrijf heeft 7 medewerkers in dienst en ook 7 wagens op de weg, waaronder dus de 2 nieuwe. “Het is de bedoeling om op termijn alle voertuigen te vervangen door elektrische. Maar het probleem is dat die momenteel nog een te beperkte actieradius hebben.”

Voor de nieuwe wagens worden eerstdaags 2 nieuwe laadpalen bij het bedrijf geïnstalleerd. Die zullen ook door derden kunnen worden gebruikt.

Sinds vorig jaar is Aetec ook actief in de strijd tegen EB, een zeldzame huidziekte bij kinderen die zelfs dodelijk kan zijn. “Vrienden van de zaakvoerders hebben een kindje aan EB verloren”, aldus nog Bart Laenen. “We schenken nu jaarlijks een deel van onze omzet aan de organisatie Debra, die hier rond actief is. En we werken ook mee aan een grotere bekendheid van deze ziekte.”