Action en Genzyme snelle gazellen in de Kempen

actionAction Belgium (Rijkevorsel) en Genzyme Flanders (Geel) voeren de lijst aan van de Antwerpse Gazellen in het economisch weekblad Trends. De Gazellen zijn de snelst groeiende bedrijven van een provincie.

Trends werkt traditioneel altijd drie hitlijsten van snel groeiende bedrijven uit: grote gazellen (omzet meer dan 10 miljoen euro), middelgrote gazellen (omzet tussen 1 en 10 miljoen euro) en kleine gazellen (minder dan 1 miljoen euro omzet).

Merkwaardig: in de provincie Antwerpen worden twee van de drie lijsten aangevoerd door Kempense bedrijven. Het gaat dan wél om twee Kempense dochterondernemingen van buitenlandse groepen.

Criteria bij de aanduiding van de gazellen zijn omzetgroei over de laatste vijf jaar, personeelsbestand en cashflow. De vergelijking wordt eveneens gemaakt tussen 2006 en 2011.
Action Belgium haalt het in de hitparade van de grote gazellen. Het bedrijf uit Rijkevorsel is de Belgische dochteronderneming van de Nederlandse keten Action uit Enkhuizen. Het distributiebedrijf heeft in enkele jaren een razendsnelle expansie uitgetekend in heel België. Action Belgium opende zijn eerste vestiging in Rijkevorsel in 2005. Ondertussen is het netwerk al opengetrokken tot liefst 25 filialen.

Action is een distributeur van goedkoop huishoudgerief, kantoorartikelen, voeding, cosmetrica, speelgoed, doe-het-zelf-materiaal enz. De winkels zijn helemaal afgesteld op efficiency. Ze zijn zelfs telefonisch niet bereikbaar. Net zo evenmin als de hoofdzetel in Rijkevorsel. Action moet het hebben van grootschalige inkoopoperaties en optimale distributiesystemen. Action is ondertussen ook al verder doorgestoten naar Frankrijk en Duitsland.

In de categorie middelgrote gazellen ging de eerste plaats naar het biofarmabedrijf Genzyme Flanders uit Geel. Genzyme maakt nu als onderneming deel uit van de Franse farmagroep Sanofi Aventis. De groep stelt vandaag zo’n 10.000 mensen tewerk.

Genzyme oriënteert zich als biofarmabedrijf naar erfelijkheidsziektes, nierziektes, orthopedie, kanker en immuniteitsziektes.

De categorie kleine gazellen wordt aangevoerd door Janssens Field Services uit Antwerpen, een dienstenbedrijf in de telecomsector.

Dat Action Belgium en Genzyme Flanders dan toch niet de ambassadeurs van de provincie Antwerpen zijn bij de verkiezing van de Vlaamse ambassadeur komt omdat zowel Action Belgium als Genzyme Flanders dochterondernemingen zijn van buitenlandse groepen. In de plaats van Action Belgium treedt de nummer twee, Distrilog uit Bornem aan. Genzyme Flanders wordt dan vervangen door de nummer twee in de reeks, de Groep Maes uit Herentals met zijn dealernetwerk voor computerproducten, Easy-M.