Op haar jaarvergadering heeft de KBAB, voluit de Kempense Beroepsvereniging van Accountants, Belastingconsulenten, Boekhouders en Bedrijfsrevisoren, naar gewoonte de Accountantsprijs uitgereikt. Die gaat naar de beste eindwerken van laatstejaarsstudenten in een ‘cijferrichting’. In de categorie Hoger Beroepsonderwijs (HBO 5) is Tom Raeymaekers de winnaar. Hij paste de nieuwe BTW-regelgeving toe op de gemeente Kasterlee.

Er zijn nog zekerheden in het leven. Eén daarvan is de jaarvergadering van de Kempense boekhouders en accountants. Die vindt traditioneel plaats op een vrijdag eind november, telkens in Den Eyck in Kasterlee en er worden prijzen uitgereikt aan laatstejaarsstudenten in de richtingen Toegepaste Economisch Wetenschappen, Accountancy-Fiscaliteit en HBO 5-Boekhouden. Intussen al voor de 26ste keer. Met de Accountantsprijs wil de vereniging de aandacht van studenten voor het beroep levendig houden.

Dit jaar werden 12 eindwerken ingezonden in van studenten aan KU Leuven, Universiteit Hasselt, Thomas More en HIK Geel. Bij de masterproeven kwam Robin Verbeek als beste uit de bus met als thema ‘Tax shelter voor audiovisuele werken anno 2016’. Bij de bachelors was Raf Matthys de beste met ‘De wijziging van artikel 15 in het Wetboek Vennootschappen’, terwijl Tom Raeymaekers de prijs bij HBO 5 mocht ontvangen voor zijn eindwerk ‘Nieuwe BTW-regelgeving en de gemeente Kasterlee.’

Complex
“Ik werk sinds een jaar bij de gemeente Kasterlee en heb mijn eindwerk hierop toegespitst”, vertelt Tom Raeymaekers. “De BTW-regeling gaat terug op een Europese richtlijn uit 2006 waarover in 2016 de Belgische overheid een circulaire rondstuurde. Daarin werd verduidelijkt in welke mate je als openbaar bestuur BTW-plichtig bent. Voor de gemeente Kasterlee is dat zo omdat wij ons rioleringsnet in eigendom hebben gehouden. Een deel van de aankopen moeten in de BTW-aangifte. Het is allemaal vrij complex, vandaar mijn eindwerk.”

Via de sprekers Lawrence Urbain en Yves Stevens kwamen ook enkele actuele thema’s aan bod tijdens de jaarvergadering van de KBAB zoals de Panama Papers, de Brexit en de wijzigingen in het pensioenlandschap.