clickloaderA&C Noyens uit Olen, constructeur van aanhangwagens, opleggers en de opbouw van vrachtwagens, heeft een laadvoertuig ontwikkeld dat buiten de kilometerheffing valt. Het bedrijf verwacht een grote interesse van de transport-, de bouw- en de tuinsector. Het nieuwe voertuig werd op de markt gebracht onder de naam Clickloader.

“De wetgeving zegt dat trekvoertuigen onder de 3,5 ton vrijgesteld zijn van de kilometerheffing”, legt Jan Noyens uit. “Daarachter mag je een aanhangwagen hangen van eender welk gewicht en dan blijf je vrijgesteld. Omdat het trekkende voertuig van de Clickloader minder dan 3,5 ton weegt, valt het volledige samenstel niet onder de kilometerheffing.” Trekker en trailer zijn kort gekoppeld waardoor het voertuig rijdt zoals een bestelwagen en dus makkelijk wendbaar is in smalle straten. Afhankelijk van de gekozen opbouw kan je tot 3,9 ton laden. Zowel de trekker – een Renault Master of Opel Movano – als de trailer kregen een Europese typegoedkeuring.

Veel belangstelling
“Wij verwachten een serieuze belangstelling voor dit voertuig”, zegt Jan Noyens. “De transporteur zal de kost van de kilometerheffing doorrekenen aan zijn klant, die het op zijn beurt zal doorrekenen aan de eindconsument. Wie de kilometerheffing kan uitsluiten, geniet van een belangrijk concurrentievoordeel.”