AB Keersmaekers zet stap naar ecowoningbouw

AB KeersmaekersOok in de bouwwereld is het een kwestie van zich aanpassen of verdwijnen. Bij Algemene Bouwwerken Keersmaekers uit Balen hebben ze dat goed begrepen. Samen met Houtskeletbouw Horemans en architecte Liesbeth Liefsoons zijn ze momenteel bezig met de bouw van hun eerste ecowoning.

Concreet gaat het om een (nog) niet-gecertificeerde passiefbouw met een E-peil van 10 en een isolatie K-waarde van 16. “In het verleden zijn we daar niet concreet mee bezig geweest. Maar nu de wetgeving meer en meer in die richting evolueert, zijn we ervan overtuigd dat deze manier van bouwen de toekomst is”, zegt Charlotte Jacobs van AB Keersmaekers. “Niet alleen de toekomstige wetgeving is een belangrijke drijfveer. We willen verder gaan en de totale milieu-impact verminderen. De wetgeving van 2020 is op vele vlakken minder streng dan wat we nu realiseren. We grijpen dus de kans om voorloper te zijn. Naast het energieverbruik en de wetgeving hierover gaan we nog een stap verder want de constructie bestaat voor een belangrijk deel uit ecologisch verantwoorde bouwmaterialen met een lagere milieubelasting dan klassieke gebouwen.”

Opendeurdag
Met de nieuwbouwwoning in Balen neemt AB Keersmaekers deel aan de Ecobouwers Opendeurdag, waarbij in meer dan 200 woningen over heel België milieu- en energiebewuste bouwheren hun bouw- en woonervaringen uit de doeken doen. De bezoeken lopen over een aantal dagen in november en inschrijven is verplicht.

AB Keersmaekers heeft zeven vaste medewerkers in dienst en specialiseert zich voornamelijk in particuliere woningbouw. Daarnaast werkt het bedrijf als onderaannemer in grotere projecten. Zo bouwt het momenteel in samenwerking met de NV Swinnen uit Mol mee aan het Sven Nys Cycling Center in Baal.