Aardappelspecialist Muyshondt lanceert merknaam Pomuni

aardappelen-t8468De Amerikanen hebben Silicon Valley, België heeft Patato Valley. Het aardappelgebied tussen Noord-Frankrijk en West-Duitsland staat internationaal bekend als een van de meest productieve gebieden voor de kweek van goede aardappelen. Het is ook de bakermat van Pomuni, een authentiek bedrijf dat uitgegroeid is tot een marktleider in verse aardappelen.

Pomuni is de nieuwe koepelnaam voor het aardappelbedrijf Muyshondt uit Ranst. Pomuni is een label dat je helemaal niet in de supermarkt vindt maar nagenoeg alle vers verpakte aardappelen in de Carrefour, de Delhaize of de Colruyt zijn verwerkt in Ranst of een van de andere vestigingen van de groep.

Pomuni is ook actief in de Kempen. “Maar de schrale zandgrond is niet ideaal voor goede aardappelen. De Kempen levert vooral vroege aardappelen die veelal niet zo mooi en stevig zijn en daarom veelal verwerkt worden in diepvriesproducten”, zegt gedelegeerd bestuurder Jos Muyshondt.

Pomuni tekende in 2011 voor een omzet van pakweg 81 miljoen euro. De groep overkoepelt verscheidene bedrijven zoals Pomuni Frozen (ex-Gerona), de producent van diepvries frieten of kroketten. Pomuni Frozen verwerkt aardappelen tot puree en verder tot oa. kroketten. Verder Pomuni Fresh met een eigen dochteronderneming in Wallonië en Pomuni France, een vestiging in Noord-Frankrijk. De groep stelt onderhand zo’n 200 mensen tewerk. Daarvan 70 in Ranst.

2012 was op het vlak van volume een goed jaar. “Maar de druk op onze commerciële marges is erg groot”, zegt Jos Muyshondt. “De prijzen zijn zeer wisselvallig. Ik ben er dan wél van overtuigd dat het nieuw ingezette jaar beter zal zijn.”

Pomuni is voor 100% in handen van Jos Muyshondt en zijn broer Bart. Zij hebben hun belangen gegroepeerd in de overkoepelende holding Conpagas.