Aantal wijndomeinen in België breidt flink uit

oenoconsultHet aantal wijnbouwers in België breidt jaarlijks uit. Met zijn adviesbureau Oenoconsult begeleidt Hans Van Nyen uit Retie al meer dan 10 jaar Belgische wijnbouwers. Dat zijn er momenteel 5 en de voorbije weken kreeg hij de aanvraag voor 2 nieuwe. “Ik schat het aantal aangeplante hectaren wijngaard in ons land momenteel op 200”, zegt hij.

Hans Van Nyen is in hoofdberoep vertegenwoordiger voor de importeur en eigenaar van 5 kastelen in de Bordeaux-regio Rabotvins uit Gent. Daarnaast geeft hij in Hoogstraten al 20 jaar les wijnkennis in avondonderwijs en was hij in de periode 2001-2003 gastprofessor oenologie aan de KU Leuven. Als doctor in de scheikunde was hij de eerste in België die wijn ging bekijken vanuit de chemische component.

Alleen goede wijn met goed fruit
Vanuit de gastcolleges aan de KU Leuven groeide zijn eigen consultancybedrijfje, het eerste in België trouwens. “Dat was het moment dat er in België verschillende wijnbouwers begonnen”, vertelt hij. “Het ontbrak hen aan kennis.” Van Nyen begeleidt de wijnbouwer vanaf het seizoen begint tot en met de wijn in de fles zit: bij het snoeien en besproeien, het opvolgen van de rijpheidsgegevens en het bepalen van het beste moment om te oogsten. “Alleen met goed fruit kan je een goede wijn maken”, zegt hij.

5 jaar geleden is Syntra op een aantal locaties gestart met een opleiding wijnbouw. “Een aantal begint met een wijngaard en zij vragen na een aantal jaren om hen te begeleiden naar het maken van een kwalitatieve wijn. Ik verwacht de komende periode nog meer aanvragen.” Hoewel wijnbouw in België aan een opmars bezig is, zijn er maar weinigen die daar een rendabele business van kunnen maken. “De meesten doen nog zaken in de rand, zoals een B&B, bezoeken, incentives voor bedrijven, enz.”, weet de Retienaar.

Dit weekend houdt Hans Van Nyen een reünie voor zijn leerlingen die de voorbije 20 jaar bij hem les hebben gevolgd in Hoogstraten. Hij nodigt hen bij hem thuis uit, waar hij een degustatieruimte heeft midden zijn eigen wijngaard die hij op een biodynamische manier beheert.