Het gaat flink op en neer met het aantal faillissementen in de Kempen. Waren er in de maand oktober een record aantal falingen, dan gaat dat aantal in november weer flink onder het gemiddelde van de afgelopen 10 jaar. Voor de eerste 11 maanden van dit jaar zitten we weer onder het cijfer van vorig jaar. De cijfers komen van het handelsinformatiekantoor Graydon Belgium.

De voorbije maand verklaarde de rechtbank van koophandel Antwerpen, afdeling Turnhout, 27 bedrijven failliet. Vorig jaar waren er dat nog 42, wat dus een daling van ruim 35% bedraagt. Gemiddeld over de voorbije 10 jaar gingen er in november 33 ondernemingen failliet.

Bekijken we de volledige 11 maanden van dit jaar, dan zitten we in de Kempen aan 361 faillissementen tegenover 377 in dezelfde periode vorig jaar. Een heel stuk onder de 464 die we in 2013 na 11 maanden telden.

Brussel
Over heel België waren er in november 2017 956 falingen, 5,8% meer dan in dezelfde maand vorig jaar. De stijging concentreert zich vooral binnen het Brusselse Gewest. Ook voor de eerste 11 maanden van dit jaar tekent zich in Brussel een sterk negatieve trend af met een stijging van 30% tegenover vorig jaar. In Wallonië is er ook een stijging, maar dan van 6% tegenover de eerste 11 maanden van 2016.

Op sectorniveau scoren de horeca, de bouw en de transportsector slecht. “Voor de horeca noteerden we enkel in 2013 een zwaarder cijfer”, weet Eric Van den Broele van Graydon. “Daar waar het tot enkele jaren geleden vooral cafés en bars betrof en de jongste 2 jaar de betere restaurants vaker failliet gingen, zien we nu een sterke stijging binnen de populatie van eetgelegenheden met een beperkte bediening.” Die stijging in de horeca situeert zich vooral in Brussel en Wallonië.