85% werknemers van failliete Bosal is weer aan de slag

bosalDeze week is het precies een jaar geleden dat het outplacement opstartte voor de werknemers van het failliete Bosal in Oevel. Van de 167 die beschikbaar waren voor de arbeidsmarkt, zijn er vandaag 142 weer aan het werk, dat is 85%. HR-bureau Hura uit Beerse, dat de ontslagen werknemers begeleidde, spreekt van “een uitmuntende score”. Ter vergelijking: bij Ford Genk is na 2 jaar nog altijd 1 op 3 zonder job.

“De sectoren waarin de mensen zijn terechtgekomen, zijn uiteenlopend”, zegt Johan Maes van Hura. “65 werken als operator of arbeider, 40 zijn actief in de logistiek, 19 hebben een technisch vak. Nog een aantal werkt intussen bij een gemeentebestuur.”

Opleidingen
Hura stemde van bij aanvang het outplacementtraject af op de persoonlijke situatie van de ex-Bosal werknemer. Johan Maes: “Door het organiseren van opleidingen met het sectorfonds en de VDAB hebben we hen ook ondersteund in het up-to-date maken van hun competenties. Die opleidingen waren bijvoorbeeld heftruck, VCA, rolbrug, leiding geven, enz. We zijn ook gerichte contacten gaan leggen met Kempense werkgevers en hebben de mensen gecoacht in hun sollicitaties.”

De meesten zijn gestart met interimwerk maar vervolgens geëvolueerd naar een langdurig tijdelijk contract of een vast contract. “Dit geeft aan dat ze juist zijn toegeleid maar ook dat ze over de juiste werkmentaliteit beschikken.”

Intussen is Hura gevraagd in 2 andere faillissementsdossiers, namelijk Sunnyland in Turnhout en Sneeuwvlokje in Merksplas. Voor deze bedrijven zijn respectievelijk 26 en 29 mensen in een begeleidingstraject gestapt.