Recyclagebedrijf Campine uit Beerse krijgt een boete van bijna 8,2 miljoen euro van de Europese Commissie. Die oordeelde het bedrijf schuldig aan kartelvorming met 3 andere loodrecyclagebedrijven. Het Britse Eco-Bat Technologies moet 32,7 miljoen boete betalen, het Franse Recylex 26,7 miljoen. Een vierde betrokkene, Johnson Controls, ontsnapt aan een boete omdat de onderneming het bestaan van het kartel had bekendgemaakt.

De betrokkenen hebben tussen 2009 en 2012 te weinig betaald aan schroothandelaars voor te recycleren loodbatterijen uit de automobielindustrie. De feiten speelden zich af in België, Frankrijk, Duitsland en Nederland.

Europees commissaris voor Mededinging Margrethe Vestager: “Goed functionerende markten kunnen ons helpen om afval te voorkomen en de circulaire economie ondersteunen. Daarom kunnen we gedrag dat competitie ondermijnt, niet tolereren. De 4 bedrijven die vandaag een boete krijgen, spanden samen om hun winsten te maximaliseren door de competitie in het recycleren van schrootbatterijen te verminderen.”

Voor de berekening van de boete baseerde de Europese Commissie zich op de werkelijke prijzen. Campine kreeg 5% vermindering voor de beperktere rol die het in het kartel speelde.

In een reactie zegt Campine dat de boete geen impact heeft op de continuïteit en dat die zal worden geïntegreerd in de financiële jaarresultaten 2016. Tegelijk kondigt het bedrijf aan de beslissing te zullen aanvechten voor het Europees gerechtshof in Luxemburg.