In een grootschalig onderzoek van vorig jaar zegt 82% van de Vlaamse en Nederlandse toeristen tevreden tot zeer tevreden te zijn van hun vakantie in de Kempen. Wie in een hotel of B&B verblijft, komt vooral op te fietsen en te wandelen. Toeristen die logeren op een camping of in een vakantiewoningen genieten van de natuur en het actieve buitenleven.

Om de 5 jaar peilen de 5 provinciale toeristische organisaties in Vlaanderen naar het profiel en de feedback van de vakantieganger. In 2017 vulden bijna 4.000 Vlaamse en Nederlandse toeristen een vragenlijst in en dat leverde voor de Kempen interessant cijfermateriaal op.

In de Kempen is toerisme big business. De streek telt ruim 13.300 bedden voor een toeristische verblijf. Uit cijfers van Westtoer en de FOD Economie blijkt dat in 2016 458.000 Belgische en Nederlandse vakantiegangers er samen 78,7 miljoen euro spenderen, of 20% van de totale omzet in de Vlaamse regio’s.

Meer beleving
Dat 82% van de respondenten zich positief tot zeer positief uitlaat, stemt de provincie tevreden, maar er zijn ook werkpunten. “De investeringen in de uitbouw en de kwaliteitscontrole van de fiets- en wandelnetwerken blijken een terechte keuze”, zegt gedeputeerde voor Toerisme Jan De Haes. “Tegelijk onthouden we dat de verblijfstoerist meer beleving wenst tijdens zijn trip. Het digitale routeplatform dat we binnenkort lanceren, vormt alvast een handig instrument om te communiceren over attracties en bezienswaardigheden langs de routenetwerken.”

Daarnaast wil de provincie de ToerismeAcademie Kempen verder uitbouwen zodat vakantiemakers meer kwaliteit in hun dienstverlening kunnen aanbieden.