Vlaams minister van Onroerend Erfgoed Geert Bourgeois maakt 800.000 euro vrij voor de restauratie van de voormalige stoomzagerij in Vorst-Laakdal. De historische zagerij is sinds 1993 beschermd en nog de enige in zijn soort in Vlaanderen. De gemeente wil er een ontmoetingsruimte van maken met een fietsverhuurdienst en een horecazaak.

De meeste stoomzagerijen dateren van voor de Eerste Wereldoorlog of uit het Interbellum. Het hoofdgebouw, de zaaghal, bestond uit 8 delen, waarvan er nog 3 overblijven, zo ook de schoorsteen. Ook de stoommachine van De Nobele, Nolet & Bracq uit Gent en de stoomketel zijn nog aanwezig.

Door de ligging in woongebied moest de zagerij haar activiteiten in de jaren ’60 stopzetten. In 1993 werden de machines, de gebouwen en de schoorsteen beschermd als monument. De gemeente kocht de site in 2001 en heeft er ook nu concrete plannen mee, namelijk een educatieve functie en een toeristische uitvalsbasis voor de regio.

Eerder dit jaar kreeg het project ook al 100.000 euro subsidie uit het Europese Leader-programma. Voor de realisatie slaan de gemeente en de vzw Kempens Landschap de handen in mekaar.