devilleKledingzaken en -ketens komen en gaan. In dit woelige landschap is herenkledingzaak deVille Fashion in Turnhout een hoge uitzondering. De zaak viert dit jaar zijn 80ste verjaardag. Stief Van Oproy (48) heeft intussen de leiding maar vader Karel (78) blijft in de buurt.

De zaak stond jarenlang bekend als Stad Turnhout Kleding en maakte faam in heel de regio met de kwaliteitskostuums die er door eigen kleermakers werden gefabriceerd. Stief Van Oproy: “Mijn grootvader stichtte de zaak en ging letterlijk de boer op om kostuums te verkopen. Met de fiets naar Hoogstraten of Brecht bijvoorbeeld om daar bij boeren de stoffen te tonen. Meteen nam hij ook de maat op, want die hadden geen tijd om naar hier te komen.”

Jonger publiek
In 2005 veranderde de naam naar deVille Fashion ter gelegenheid van een grondige verbouwing. “Een bewuste keuze om een jonger publiek aan te spreken”, weet de zaakvoerder. “Jongeren kiezen trouwens weer meer voor een kostuum. We zorgen ook voor betaalbare prijzen.” 60% van de omzet haalt de winkel tegenwoordig uit de verkoop van sportswear.

Stief Van Oproy reist naar de belangrijke modebeurzen om er de nieuwste trends te spotten en een keuze te maken uit de nieuwe collecties. “Tegenover de klant zijn we verplicht de mode op de voet te volgen.”

Het opmeten, de keuze van de stof en de manier van uitvoeren gebeurt nog in de winkel, maar de productie van de kostuums gebeurt in een buitenlands atelier. Het uitvoeren van retouches en herstellingen is dan weer wel in eigen handen.

Bij deVille Fashion is een team van 15 mensen actief.