7,5 miljoen nettowinst voor Miko

mikocoffee-600x400Koffie- en kunststofproducent Miko uit Turnhout, genoteerd op Euronext Brussel, realiseerde in 2014 een omzetstijging met 7,4%, namelijk van 149 naar 160 miljoen euro. Ruim driekwart daarvan werd bijeen gewerkt in het buitenland. De nettowinst bedroeg 7,5 miljoen euro, wat leidt tot een dividenduitkering van 1,28 euro bruto per aandeel, of ruim 10% meer dan vorig jaar.

De omzet van het koffiesegment bedroeg 84,4 miljoen euro. Dit is 9,3 % meer dan vorig jaar en vertegenwoordigt 52,7 % van de groepsomzet. De omzet kreeg een duw in de rug dankzij de overnames die gedurende 2013 werden gedaan in Zweden en Denemarken. Alle thuislanden vertoonden een omzetgroei met als uitschieter Duitsland waar een grote verdeler contracten wist af te sluiten met een aantal ziekenhuizen.

Het kunststofsegment, dat 47,3 % van de groepsomzet vertegenwoordigt, kende een omzetgroei van 5,4 %. Deze stijging deed zich vooral voor in de thermoformafdeling waar schaaltjes voor kant-en-klaar maaltijden geproduceerd worden.

Duurdere grondstoffen
“2014 was een goed jaar. Eind 2014 zien wij evenwel een opstoot van de grondstoffenprijzen voor koffie, mede door de sterkte van de dollar. Deze prijzen blijven voorlopig hoog. Wegens deze volatiliteit hoeden wij ons ervoor uitspraken te doen over de verwachte resultaten. Ons forse investeringsbudget van 16,4 miljoen euro bevestigt evenwel dat wij het jaar 2015 met vertrouwen binnenstappen”, aldus Frans Van Tilborg, CEO van de Miko-groep.