glasvezelVanaf begin 2017 krijgen 600 Herentalse bedrijven glasvezel ter beschikking. Op die manier kunnen ze aan lichtsnelheid grote hoeveelheden data ontvangen en versturen. Telecomoperator Proximus wil met de aanleg van glasvezelnetwerken anticiperen op de exponentiële groei van het internetverkeer.

De betrokken bedrijven liggen in de industriezones Hannekenshoek, Wolfstee, Dikberd, Laagland, Vennen en verder gaat het om bedrijven langs de Lierseweg, Toekomstlaan, Atealaan en Geelseweg. Glasvezel biedt een supersnelle upload- en downloadsnelheid voor medewerkers van bedrijven die simultaan grote bestanden kunnen delen met klanten en collega’s of in de cloud werken zonder enige vertraging.

Grote zekerheid
Tania Defraine, head of enterprise fixed data bij Proximus: “Glasvezel is de ideale technologie voor bedrijven waar meer gebruikers tegelijk supersnel willen down- en uploaden, grote bestanden delen met collega’s en klanten en werken in de cloud zonder vertraging. Bedrijven met glasvezel hebben ongeacht het aantal gebruikers een vaste, stabiele en ononderbroken verbinding. Dit biedt hen een grote zekerheid. Daarnaast worden ook meer en meer bedrijfsprocessen geautomatiseerd, waardoor meer toestellen en machines met elkaar moeten communiceren.”

Glasvezel heeft een zo goed als onbeperkte capaciteit. Zodra het netwerk is geïnstalleerd in het bedrijf, moet het niet meer worden aangepast. Burgemeester Jan Peeters: “Stad Herentals is zeer blij dat Proximus investeert in het glasvezelnetwerk voor Herentalse bedrijven. Glasvezel zal de lokale economie en innovatief ondernemerschap stimuleren en de concurrentiepositie van de Herentalse bedrijven versterken.”

Proximus heeft momenteel een glasvezelnetwerk van 21.000 kilometer tot aan 25.000 straatkasten. Het bedrijf investeert jaarlijks ongeveer 1 miljard euro in netwerken en diensten.