brouwerijDuitse investeerders willen 500.000 euro pompen in de renovatie van de vroegere brouwerij Aerts in het centrum van Geel. Hun project kwam als beste uit de bus na een oproep van het stadsbestuur. De gemeenteraad moet maandag nog zijn goedkeuring geven.

De geschiedenis van brouwerij Aerts gaat terug tot het begin van de twintigste eeuw. In 1909 startten de gebroeders Louis en Karel Aerts er een bierbrouwerij, maar de activiteiten waren echter geen lang leven beschoren. Kort na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog in 1914 eiste de Duitse bezetters de brouwketels en al het andere koperen materiaal op. Na de oorlog begon Karel Aerts nog wel een bierhandel in dezelfde gebouwen maar de brouwerij zelf werd niet meer heropgestart. In 1945 werden de gebouwen eigendom van schrijnwerker Jef Willems, die ze als stapelplaats gebruikte naast het nieuwgebouwde werkhuis. Nog later kocht het stadsbestuur de terreinen om er de parking Nieuwstraat aan te leggen.

Bierhemel
De stad Geel wou de site nieuw leven in blazen door de gebouwen te laten exploiteren als een nieuwe brouwerij en lanceerde een projectoproep. Het schepencollege schaart zich nu achter het project van het Duitse duo Hans Siebel-Roman Becker, respectievelijk brouwer en horecaondernemer. Die zullen onder de projectnaam Bierhemel het gebouw renoveren en nieuwe ketels plaatsen, deels ook voor de productie van lokale streekbieren. In de schrijnwerkerij komt een horecazaak waar de focus zal liggen op streekgerechten en lokale bieren. Op de eerste verdieping is plaats voor een biermuseum of een polyvalente ruimte. Geeft de gemeenteraad zijn fiat, dan kan in 2017 het eerste bier uit de kranen stromen.