Het Tielense glasbedrijf Pglas heeft de opbrengst van het openingsweekend van de nieuwe showroom overhandigd aan de vzw Tubereuze Sclerose Complex. In totaal werd 5.270 euro bijeengebracht. De vereniging steunt patiënten met TSC, een complexe en zeldzame aandoening.

Pglas opende eind april een nieuwe showroom in de bedrijvenzone Kemelbeek in Tielen. Zaakvoerders Peter Van Bouwel en Ruth Renders riepen hun gasten op om geen cadeaus mee te brengen maar een donatie te geven aan de vzw Tubereuze Sclerose Complex.

“Fleur, het dochtertje van vrienden van ons, kreeg de diagnose van TSC toen ze 6 maanden oud was”, vertelt Ruth Renders. “Vervelend aan deze ziekte is dat op dit moment niemand weet hoe de ziekte zal evolueren.” Dat bevestigt Eva Schoeters, voorzitter van de vzw be-TSC: “De aandoening heeft zo’n breed spectrum, van levensbedreigend tot bijna zorgeloos door het leven gaan. En het verloop van de ziekte in een mensenleven is voorlopig niet te voorspellen. Dat maakt het moeilijk om de ziekte te snappen.” In ons land zijn er zo’n 1.375 mensen die aan deze ziekte lijden

Zalfproject
De opbrengst bij Pglas investeert de vereniging in de uitwerking van een zalfproject. “Mensen met TSC kampen vaak met iets wat lijkt op hevige acné in hun gezicht”, legt Eva Schoeters uit. “Hiervoor bestaat een zalf, maar die is duur en wordt ontwikkeld in een beperkt aantal ziekenhuizen. Bovendien is de zalf maar 2 maanden houdbaar. Met de vzw willen we een transport organiseren waarbij de zalf op regelmatige tijdstippen naar verschillende regio’s in ons land wordt gebracht. Om zo de zalf makkelijker en dichter bij de mensen met TSC te brengen.”