Een restaurant dat 40 jaar bestaat, is in een snel wisselend horecalandschap een redelijk unicum. Resto Begijnhof in Hoogstraten rondt deze maand die bijzondere kaap. “Het geheim? Inspelen op de trends maar ook weer niet te veel”, zegt zaakvoerder Inge Aerts.

Het was Sim Verschueren die in 1978 een restaurant opende tegenover het Begijnhof in Hoogstraten en dat ook zo noemde. Restaurant Begijnhof was toen het tweede in zijn soort op de Vrijheid.

Huidig eigenaar Inge Aerts ging er al mee helpen als student, vanaf 1985. In januari 2004 nam ze de zaak over. Intussen staat haar zus Lief aan het fornuis.

Gezonder eten
“Mensen zijn verfijnder en minder gaan eten. Dat is toch wel het grootste verschil tussen vroeger en nu”, blikt Inge Aerts terug. “De saus gaat nu apart in een kommetje en niet meer mee op het bord. Mensen willen gezonder eten en vooral veel meer groenten. Vroeger volstond een goede biefstuk met peperroomsaus en een kom frieten met een blaadje sla en een schijfje tomaat. De kookprogramma’s op tv hebben daar een belangrijke rol in gespeeld.”

“Nog een verschil is dat mensen vroeger langer op voorhand reserveerden. Nu is het veel meer last minute: ’s middags bellen om ’s avonds te komen eten.” Restaurant Begijnhof telt een 50-tal zitplaatsen.

Als belangrijkste uitdaging anno 2018 noemt Inge Aerts het vinden van goed personeel. “In de keuken hebben we twee voltijdse medewerkers en dat vullen we aan met jobstudenten en flexijobbers, precies om de loonkost onder controle te houden.”

Ter gelegenheid van het 40-jarige bestaan voert het restaurant een aangepaste menukaart met deels gerechten uit 1978, denk aan een garnalencocktail en parmaham met meloen. Daarnaast kunnen klanten tot 17 september een feestmenu bestellen.